فناوری تلقیح؛ سرسخت در الکترود گرافیتی
تلقیح یعنی تزریق مواد پرکننده در تخلخلهای یک ماده پایه در شرایط فشاری بالا.

در کارخانه الکترود سازی، کک سوزنی به همراه کک نفتی کلسینه (که آن هم از واحد کک سازی تاخیری قابل تامین است)، با قیر اندودی، تشکیل یک خمیر کربنی داده و بعد از قالبگیری، وارد کوره پخت میشوند. کوره پخت به روش اچسون و طی ۲۰ روز الکترودها را تا دمای ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد گرم میکند.
تخلخلهای الکترودهای پخته شده توسط قیر و در شرایط دما و فشار مناسب پر میشوند و مجدد فرایند پخت صورت میگیرد. این واحد که تلقیح نام دارد، با هدف افزایش خواص فیزیکی و مکانیکی الکترودها فعالیت میکند.
فناوری تلقیح
تلقیح یعنی تزریق مواد پرکننده در تخلخلهای یک ماده پایه در شرایط فشاری بالا. برای اینکه بتوان تخلخل اولیه الکترودهای گرافیتی را پرکرد از تلقیح استفاده میشود. تلقیح در الکترودگرافیتی بسیار سختتر از سایر صنایع است. بر این اساس در صورتی که فناوری تلقیح در کشور استفاده شود میتوان از آن برای بهبود فناوریهای حوزههای مختلف دیگر از جمله سرامیک استفاده کرد.
در واحد تلقیح، الکترودهای پخته شده با یک قیر مخصوص (قیر مایع در دمای °C 200) آغشته میشوند تا چگالی، مقاومت مکانیکی و هدایت الکتریکی بیشتری برای مقاومت در برابر شرایط سخت کار در داخل کورهها به آنها بدهد.
هدف تلقیح
همان طور که گفته شد، تلقیح فرآیند، قراردادن مواد کربنی در یک مخزن تحت فشار و وارد کردن قیر مایع در منافذ الکترود محصول در شرایط دما و فشار خاص است. هدف کاهش تخلخل محصول، افزایش چگالی بالک و استحکام مکانیکی و بهبود هدایت الکتریکی و حرارتی محصول است.
منبع: برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترود گرافیتی