مشکلات گوگردزدایی در نفت سنگین
روشهای مختلفی برای گوگردزدايی از نفت خام و ســيال پالايش شــده، پيشــنهاد شده اســت. اين اســتراتژیها شامل گوگردزدايی هيــدرو، گوگردزدايی اســتخراجی، گوگردزدايی اكسيداســيونی، گوگردزدايی بيــو، گوگردزدايی مبتنی بر آلكيلاسيون، گوگردزدايی مبتنی بر كلروليزيز و گوگردزدايی با اســتفاده از آب فوق بحرانی است که هر کدام چالشهایی را به همراه دارند.

به طور کلی، ميزان گوگرد موجود در نفت خام، بسته به نوع منبع آن بين 025/0 بوده و بعضا حدود 89/7 درصد وزنی متغير است. برای مثال، نفت خام خاورميانه حدود 3-5/1 درصد وزنی گوگرد دارد. گوگرد به طور کلی به دو صورت معدنی و آلی در نفت خام وجود دارد.
علاوه بر گوگرد عنصری، سولفات، سولفيت، تيو سولفات و سولفيد، بيش از 200 ترکيب آلی گوگرددار نفت شناسايی شــده که سولفيدها، تيولها، يا مرکاپتانها و تيوفنها را شامل میشود. تيوفن و دیبنزوتيوفنها مولکولهای بسيار پيچيدهتری دارند. روشهای مختلفی برای گوگردزدايی از نفت خام و سيال پالايش شده، پيشنهاد شده است.
اين استراتژیها شامل گوگردزدايی هيدرو، گوگردزدايی استخراجی، گوگردزدايی اکسيداســيونی، گوگردزدايی بيو، گوگردزدايی مبتنی بر آلکيلاسيون، گوگردزدايی مبتنی برکلرينوليزيز و گوگردزدايی با اســتفاده از آب فوق بحرانی اســت. بهترين روش با بهترين کارايی برای گوگردزدايی از نفت سنگين، اکسيداسيون خودبه خودی با تجزيه حرارتی است.
غلظت و ماهيــت ترکيبات حاوی گوگــرد در بالای نقطه جوششــان تغيير میکند. با افزايــش در محدوده نقطه جوش ترکيبات گوگرددار، مقدار گوگرد در برش تقطير شــده افزايش مييابد، يعنی سنگينترين برش حاوی بيشترين مقدار ترکيبات گوگرد است. ترکيبات گوگرددار با افزايش نقطه جوش مقاومتر میشــوند.
بنزوتيوفنهای تبخير شــده، تغيير میکنند. در گازوئيل و باقیمانده سيســتم خلأ، گوگرد به شــکل ترکيبات بنزوتيوفن اســت. خصوصيات شــيميايی گوگــرد با حذف آن در ارتباط اســت. گوگردزدايی از ترکيبات آليفاتيک، مثل تيولهــا و ســولفيدها به مراتب ســادهتر از گوگردزدايی ترکيبات آروماتيک مثل تيوفنيکها است.
درحال حاضر،گوگردزدايی هيدرو در ترکيب با تکنيکهايی از قبيل زغال و شکســتن کاتاليتيکی سيال نفت، اصلی به کار گرفته شــده در صنعت بــرای حذف گوگرد از نفت خام اســت. اين فناوریها قادرند گوگرد را از نفت سنگين کاملا حذف کننــد. هزينه پالايش نفت خامهای ســنگينتر و دارای گوگرد بالا (از لحاظ مالی و محيط زيستی) بالاســت. بنابراين، روشهای جايگزين گوگردزدايی مورد توجه قرار گرفته است. معمولا گوگرد از برشهای سبکتر پالايشگاه از قبيل نفتا، فرآورده تقطير و برشهای نفت گاز سبک خلأ مطرح میشود.
چرا حذف گوگرد؟
حذف گوگرد موجود در نفت خام يک مساله مهم در صنايع نفت و صنايع وابسته به آن است. حذف گوگرد از نفت خام به دلايل زیر انجام میشود:
1.حذف گوگرد باعث کاهش يا محدود شدن خوردگی در طول عمليات پالايش، حمل و نقل و دستگاههای مصرف کننده از قبيل وسايل نقليه میشود.
۲. حذف گوگرد باعث حذف بوی بد محصولات نفتی خواهد شد.
۳. حذف گوگرد از ســوختهای سنگين باعث جلوگيری از آلودگی هوا و جلوگيری از انتشــار دی اکسيد گوگرد در محيط زيست در زمان سوختن میشود.
فناوریهای گوگردزدایی
۱. گوگرد زدایی هیدرو
گوگردزدايی هيدرو معمولترين روش مورد اســتفاده برای کاهش گوگرد از نفت خام در صنعت نفت اســت. در اين روش همزمان نفت و هيدروژن بر پايه کاتاليســتی که مختص HDS اســت، به راکتور وارد میشوند. کاتاليستهای استاندارد HDS که بيشتر مورد استفاده قرار میگيرند، شامل نيکل-موليبدن / آلومينــا و کبالت- موليبدن / آلومينا هســتند. در طول فرآيند HDS گوگرد موجود در ترکيبات آلی گوگرددار به سولفيد هيدروژن تبديل میشود.
۲. گوگردزدایی استخراجی
گوگردزدايی به روش اســتخراج، به حلاليت ترکيبات آلی گوگرددار در حلال معينی بستگی دارد و اين فرايند را روش اســتخراج مايع-مايــع مینامند که دو فاز مايــع بايد با هم غيرقابل امتزاج باشــند.
در مخزن مخلوط کن، نفت خام و حلال با هم مخلوط میشوند و ترکيبات آلی گوگرددار به دليل حلاليت بيشــتر در حلال، در داخل حلال استخراج شده و ســپس در قسمت جدا کننده، هيدروکربن از حلال جدا میشوند. بعد از جداسازي، هيدروکربنها که دارای گوگرد کمتری هستند، در فرايندها شــرکت میکننــد. در طول فرايند تقطير، ترکيبات آلی گوگرددار از حلال جداســازی شده و حلال بازيافت میشود و دوباره در چرخه به مخزن حلال برميگردد. گوگردزدايی اســتخراجی به دليل آســان بودن کاربرد صنعتی آن، نداشتن نياز به هيدروژن و شرايط فرايند، مورد توجه قرار گرفته اســت.
۳. استخراج به وسیله مایعات یونی
اســتفاده از مايعات يونی برای حذف گوگرد از سوختهايی مثل سوخت ديزلی، جايگزين خوبی برای حلالهای آلی مرسوم اســت. در منابع مايعات يونی بر پايه ايميدازوليوم، پيريدينيوم يا کينولينيوم با آنيونهايی از قبيل آلکيل ســولفاتها، آلکيل فسفاتها يا هالوژنها، بيشترين مايعات يونی هستند که خواص اســتخراجی دارنــد. مايعات يونی ايــدهآل خواصی مثل ضريــب پخش بالا برای ترکيبات گوگردي، حلاليت کمتر برای هيدروکربنها، گرانروی کمتر، تسريع در جداسازی فازها بعد از مخلوط شدن و استخراج را دارند. متأسفانه استفاده از مايعات يونی واقعی برای اســتخراج مايع-مايع کمتــر مورد توجه قرار گرفته اســت. همچنين مايعات يونی ضريب پخش بالايی برای ترکيبات گوگردی مــدل از قبيل دیبنزوتيوفن دارند ولی در مخلوطهای مدل، ضريب توزيع در روش تقطير مستقيم نسبتا پايين اســت. به عبارت ديگر، مايعات يونی حلالهای ايدهآلی برای اجرای گوگردزدايی استخراجی تقطير مستقيم نيستند. در نفت سنگين موقعيت بدتر است. اگر ترکيبات آلی گوگرددار قبلا به ترکيبات سولفوکسيد و سولفونها اکسيد شده باشند، کارآيی فرايند اســتخراج با مايعات يونی افزايش مييابد زيرا ترکيبات گوگــردی اکسيد شــده دارای ضريب توزيع بالاتری هســتند. مايعات يونی حلالهايی با نقطه جوش بالا هستند و بازيابی ترکيبات گوگردی استخراج شــده از مايعات يونی در مقايسه با حلالهای آلی، چالش برانگيزتر اســت.
۴. گوگردزدایی جذبی
گوگردزدايی به روش جــذب به توانايی يک جاذب جامد برای جذب انتخابی ترکيبات آلی گوگرددار از نفت بستگی دارد. کارآيی اين روش به خواص ماده جاذب بســتگی دارد. خواصی مثل انتخابی بودن روش برای ترکيبات آلی گوگرددار نســبت به هيدروکربنها، ظرفيت بالای جاذب، پايداری و قابل بازيافت بودن جاذب. دو رويکرد برای گوگردزدايی جذبی میتواند اتفاق بيفتد:
۱. جذب فيزيکي: جايی که ترکيبــات گوگرددار برای جداسازی متحمل تغييرات شيميايی نمیشوند. انرژی مورد نياز برای بازيابی ترکيب جذب فيزيکی شده، بستگی به نيروی جذب دارد؛ اما یک جذب صرفا فيزيکی چندان سخت نيست.
۲. جــذب واکنش پذير: شــامل واکنش شــيميايی بين ترکيبــات آلی گوگرددار و ســطح جاذب جامد اســت. گوگرد به صورت ســولفيد به جاذب متصل میشود. جاذب را معمولا ميتوان به صورت حرارتی يا با شستوشو بازيابی کرد. گوگرد معمولا بســته به فرايند و طبيعت نفت خام، به صورت، SOx ،H2S يا گوگرد عنصري، حذف میشود. مواد جــاذب زيادی برای گوگردزدايی آزمايش میشوند. جاذبهايی مثل کربن فعال شده، زئوليتها، آلومينا، سيليکاهای بيشــکل و جاذبهای آلی فلزی (MOF) برای گوگردزدايی از نمونه نفتي، نفتا و ماده تقطير شده، آزمايش شدهاند.
با وجود گوگردزدايی مورد قبولی که تحت شــرايط واکنشی که در آزمايشگاه و پايلوت اعمال شده است، کارآيی جاذبها برای استعمال صنعتی هنوز کافی نيست. کاربرد اين روش برای نفت سنگين دارای گوگرد زياد، به سبب ناتوانی نزديکی مولکولهای بــزرگ به منافذ کوچک جاذب و ممانعت فضايی مولکولها که جذب مؤثر را کاهش میدهد، غير عملی است. مشکلاتی که در روش HDS وجود دارد در اين روش نيز نمايان میشود زيرا در هر دو روش، جذب بر روی يک سطح جامد اتفاق ميافتد.
۵.گوگردزدایی اکسیداسیونی
گوگردزدايی اکسيداسيوني، شــامل واکنش شيميايی بين يک ماده اکسيد کننده و گوگرد است.
به طور کلی گوگردزدايی اکسيداســيونی شامل دو مرحله جدا از هم است: اولين مرحله، اکسيداسيون گوگرد است که در آن ماهيت ترکيبات گوگرددار تغيير میکند. مرحله دوم حذف گوگرد اســت که در آن خواص حذفی ترکيبــات گوگرد اکسيد شــده (در تقابل بــا ترکيبات گوگرد اکسيد نشــده) بررسی میشوند.
۶. اکسیداسیون خودکار
خوداکسيداسيونی، واژهای است که به اکسيداسيون توسط اکســيژن هوا، اشاره دارد. معمولترين توصيف خوداکسيداســيونی مربوط به تشکيل گونههایی هيدرو پراکسيد اســت که با اکسيژن تشکيل میشود. فرايند اکسيداسيون به روش مکانيسم راديکال آزاد اتفاق ميافتد. اين مکانيسم به دليل اينکه مولکول اکســيژن پارامغناطيس است، در گونههای دو راديکالی بسيار مؤثر است. خوداکسيداسيونی در دمای کمتر از 200 درجه سانتیگراد و نزديک فشار اتمسفر انجام میشود. در طول فرايند خوداکسيداسيونی نفت سنگين، بعضی از ترکيبات گوگرد به صورت SO2حذف میشود. بيشتر ترکيبات گوگرددار به ســولفونها و سولفيدها تبديل میشوند که در مرحله دوم با عمل جداســازی از نفت خام حذف میشوند.
۷. اکسیداسیون شیمایی
ترکيبات حاوی گوگرد به طور مستقيم توســط هيدروپراکسيدها برای توليد محصول سولفوکسيد و سپسسولفون، اکسيد میشوند. پيشــنهاد اســتفاده از پراکســيد هيدروژن در ترکيب با کربوکسيليک اسيدها، برای اکسيداسيون شيميايی گوگرد قابل قبول اســت.
۸. اکسیداسیون کاتالیتیکی
تحقيقات زيادی روی اکسيداسيون کاتاليتيکی انجام شده اســت. با اين حال، کاربرد کاتاليســتهای ناهمگن برای اکسيداسيون نفت ســنگين از همان مشکلاتی رنج میبرد که قبلا برای اســتفاده از کاتاليزورهــای ناهمگن برای HDS نفت سنگين وجود داشت. در دسترس نبودن کاتاليست و ايجاد رسوب موانع جدی هستند. کاتاليست همگن اشکالات مشابه را ندارد؛ اما نمیتوان آن را به آســانی از نفت سنگين بازيابی کرد که اين مســائل باعث ايجاد مشکلات خاصی شده است. کاربرد کمتری برای کاتاليســتهای اکسيداســيون يا فرمهای ديگر کاتاليست که برای جذب نفت سنگين مناسب هستند، وجود دارد.
۹.اکسیداسیون فتوشیمیایی
اکسيداسيون فوتوشــيميايی بهرهوری بالا و نياز به شرايط واکنش ملايمتری دارد اين روش شامل دو مرحله است: اول ترکيبــات گوگرددار نفت خام بــه يک حلال قطبی انتقال میيابند و سپس ترکيبات منتقل شده بوسيله فوتواکسيداسيون (تحت تابش نور UV) تجزيه میشــوند. شــيمی اکسيداسيون فوتوشيميايی شبيه ســاير روشهای اکسيداسيون است؛ اما به جای اســتفاده از انرژی گرمايی، از انرژی نور استفاده میکند. روشهای زيادی برای انواع مختلف نفت سبک و ترکيبات آلی گوگرددار (از قبيل تيوفن، بنزوتيوفن و دیبنزوتيوفن) به کار برده شده هرچند که حذف گوگرد 90 درصد و بالاتر برای نفتهای سبک در منابع گزارش شده است. مرحله استخراج اوليه مانعی برای کاربرد اين روش برای نفت سنگين است.
۱۰. اکسیداسیون فراصوت
انرژی گوگردزدايی اکسيداســيون بــا اين روش را فراصوت فراهم میکند؛ اما در شيمی اکسيداسيون اثری ندارد. اين فرايند را به صورت زير میتوان توصيف کرد: مواد خام، اکسيد کنندهها، ســورفکتانتها و آب در يک راکتور باهم مخلوط میشــوند تا مخلوطی از آب و مواد آلی تشــکيل شود. تحت تأثير فراصوت مخلوط به دو فاز آبی و آلی جدا میشــوند، دما و فشار مخلوط به سرعت در يک دوره زمانی کوتاه افزايش میيابد. در عين حــال، راديکالهای آزاد با کمک يک اکســيد کننده، به عنوان محصول اکسيداسيون، توليد میشــوند. ترکيبات گوگردی به سولفوکســيدها، سولفونها و سولفاتها، اکســيد و در فاز آبی استخراج میشوند. بعد از کامل شــدن استخراج، سولفونها و ســولفاتها، از سيستم حذف میشــوند. اين روش برای حذف ترکيبات گوگردی از سوخت ديزل در حضور هيدروژن پراکسيد به کار برده شــده اســت. تابش فراصوت يک منبع انرژی است و استيک اسيد و فســفريک اسيد به عنوان کاتاليست استفاده میشوند. در مطالعه ديگری گوگردزدايی با کمک انرژی فراصوت و سپس استخراج در ســوختهای ديزلی مختلف در حضور هيدروژن پراکسيد با يک کمپلکس فلزی و نمکهای آمونيــوم چهارتايی به عنوان کاتاليست انجام شده است. اين روش در يک دوره کوتاه زمانی و تحت شــرايط محيطــی، ۹۵درصد گوگــرد را حذف کرده است.
۱۱. گوگردزدایی بیو
گوگردزدايــی بيــو در دمــا و فشــار پاييــن و در حضور ميکروارگانيسمهايی صورت میگيرد که توانايی تخريب ترکيبات گوگردی را دارند. گوگردزدايی در نفت خام به طور مســتقيم با انتخاب گونههای ميکروبی مناسب امکانپذير میشود.
۱۲. گوگردزدایی بی هوازی
BDS هوازی به عنوان يک روش جايگزين برای گوگردزدايی هيدرو از نفت خام پيشــنهاد شد. گزارش شده است که BDS توسط ميکروارگانيسم agglomerans Pantoea D23W3 منجر به حذف ۶۱ درصدی گوگرد از نفت ســبک که در اصل شامل 4/0 درصد گوگرد و حذف ۶۳ درصدی گوگرد از نفت سنگين که دارای 9/1 درصد گوگرد اســت، شده است. با ترکيب ODS و BDS حذف گوگرد از نفت ســنگين تا ۹۱درصد امکان پذير شده است.
۱۳. گوگردزدایی بیو بیهوازی
مزيــت اصلــی فرايند بیهوازی نســبت به هــوازی، عدم اكسيداســيون هيدروكربنهــا به تركيبات نامطلــوب از قبيل محصولات رنگی و مواد چســبناك ناچيز اســت. باكتری احيا كننده سولفات دســولفوويبريو، دسولفوريكانس M6 برای گوگردزدايی تركيبات گوگرددار مدل و نفــت خام مناطق مختلف استفاده شده است. با اين روش ميتوان بيشــتر گوگرد را از برشهای ســنگينتر نفت خام و برشهای ســبكتر حذف كرد.
۱۴. گوگردزدایی بر پایه آلکیلاسیون
- آلکیلاسیون کربن: گوگردزدايــی بر پايه آلكيلاســيون با تركيبــات تيوفنيك گوگرددار در مقياس كوچك، آزمايش شــده است. اين روش در مقياس بزرگ تجاری برای نفت سبك به كار رفته است. این فناوری برای گوگردزدایی از نفت سنگین مناسب نیست.
- آلکیلاسیون گوگرد: اين روش برای گوگردزدايی تركيبات گوگرددار آروماتيك مناســب نيست. از آنجا كه نفت سنگين حاوی مواد آروماتيك اســت، اين فناوری برای گوگردزدايی از نفتهای سنگين مناسب نيست.
۱۵.گوگردزدایی مبتنی بر کلرولیزیز
كلروليزيز شــامل شكستن پيوندهای S-Cو S-S از طريق عمل كلر است.
۱۶.گوگردزدایی مبتنی بر آب فوق بحرانی
اثر آب فوق بحرانی در گوگردزدايی نفت كم است. مزايای اصلی SWC رقت، رسوب گونههای غنی از گوگرد و توليد H توسط بخار آب است. بنابراين SWC به تنهايی برای گوگردزدايی واقعا پاسخگو نيست.
منبع:
برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترود گرافیتی