سیستم بلودان؛ نیاز ککسازی تاخیری
سیستم بلودان جزو تجهیزات و ملزومات ککسازی تاخیری است.
عملکرد اولیه سیستم بسته بلودان، بیشینه کردن بازیابی آب و هیدروکربن است تا برای درامهای کک، خنکسازی را فراهم آورد و آلودگی هوا در طول عملیات عادی را کمینه کند.
سیستم بلودان چگونه کار میکند؟
در طول گام اول فرآیند سرمایش درام کک، بخار به درون درام کک تزریق میشود تا بخارهای هیدروکربن باقیمانده را از بستر کک جداسازی کرده و به برج تفکیک ساز دستگاه ککسازی بفرستد. بعد از گذشت یک زمان مشخص، بخارهای هیدروکربن و بخار آب از درام کک به سمت برج کوئنچ در سیستم بلودان هدایت میشوند.
برج کوئنچ بلودان همچنین بخارهای هیدروکربنی از مخزن کک در مواقع اورژانسی دریافت میكند. در برج کوئنچ، بخارهای هیدروکربنی داغ به همراه جریانهای روغن لجن بازگشتی، اسپری میشوند تا خارج از بخش سنگین، میعان بیابند. به این بخش سنگین، روغن لجن سنگین میگویند.
بخشهایی از جریان لجن سنگین به ورودی برج کوئنچ و به هدر اسپری بالاسری برج، بازگردانی میشود. این در حالی است که بخش باقیمانده در تفکیک ساز دستگاه ککسازی یا واحد پاییندست مورد فرآورش بیشتر قرار میگیرد. بخارات میعان نیافته از بالاسری برج کوئنچ برای سردسازی بیشتر (در کندانسورهای بالاسری) خارج میشوند.
آب و هر هیدروکربن سبک میعان یافته در فنهای بالاسری، در درام تهنشینی بلودان جدا میشوند. جریان محصول گازتر، معمولا به سیستم بازیابی بخار فرستاده میشود تا هیدروکربنهای آن احیا شوند. تمامی طراحیهای جدید، به خط بالاسری درام تهنشینی برای بازگشت به دریافتکننده بالاسری تفکیک ساز دستگاه ککسازی ارتباط دارند. روغن لجن سبک، معمولا در واحدهای پاییندستی فراورش میشود. آب نیز به مخازن آب کوئنچ میرود یا به واحد استریپینگ آب ترش ارسال میشود.
آب تازه به جریان بازگردانی آب اضافه میشود تا منبع کافی برای مخزن ذخیره آب فراهم کند. این تانک، آب به کار رفته در طول فازهای کوئنچ چرخه درام کک و همچنین آب ککزدایی برای پمپ جت آب را تأمین میكند.
دیاگرام ساده یک سیستم بلودان را در زیر مشاده میکنید.
منبع: برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترودگرافیتی