آنالیزهای لازم برای بررسی کیفیت خوراک حین کربونیزاسیون
برای بررسی خوراک مناسب حین کربونیزاسیون، آنالیزهایی لازم است.

علت اصلی توجه به شیمی کربونیزاسیون این است كه ارتباط عمیقی میان ساختار خوراک اولیه با ویژگیهای کک نهایی وجود دارد. به علاوه رشد مزوفازحین کربونیزاسیون باعث تبدیل خوراک مایع به محصول کک جامد میشود.
آنالیزهای لازم برای بررسی کیفیت خوراک حین کربونیزاسیون
تغییرات شیمیایی و فیزیکی حین کربونیزاسیون شامل افزایش نسبت کربن به هیدروژن ساختار، وزن مولکول و اندازه مولکولی و کاهش حلالیت محصولات است. مسیرهای کلی واکنش در تشکیل مزوفاز همراه با شروع پلیمریزاسیون حرارتی و متراکم شدن توسط رادیکال آزاد است که به طور شماتیک، کربونیزاسیون ترکیبات آروماتیک (به عنوان نمونه آنتراسن) منجر به تشکیل مزوفاز، کک و در نهایت گرافیت میشود.
قرارگیری مولکولی در تشکیل مزوفاز و انتقال مزوفاز به کک و گرافیت سنتزی حین عملیات حرارتی در شکلهای زیر نشان داده شده است.
(شکل اول: ساختار مزوفاز کربنی، شکل دوم: شماتیک شرایط انتقال کک گرافیته پذیر به گرافیت طی عملیات حرارتی)
مشخصهیابی ESR برای مانیتور کردن مراحل اولیه کربونیزاسیون ترکیبات آروماتیک به کار رفته است. اطلاعات به دست آمده نشان میدهد که با افزایش زمان واکنش کمپلکسی از رادیکالهای آزاد در زمینه واکنش به وجود میآید. اگرچه این روش فرصت بررسی عبور کوتاه مدت رادیکالهای آزاد واکنشپذیری که میتوانند مولکولهای مزوژن را ایجاد کنند، نمیدهد؛ اما شیمی رادیکالهای پایدار حین تشکیل مزوفاز را به وضوح نشان میدهد.
رادیکالهای آزاد پایدار توسط رزونانس در شبکه گسترده آروماتیکی اتمهای کربن پایدار میشوند. مانیتور کردن محصولات واسطه از آروماتیکهای ابتدایی ساده مانند نفتالن و آنتراسن با روشهای FDMS و GPC بيان میكند که محصولات برجسته، متناظر با الیگومرهای واکنش دهندههای مادر هستند.
طیف جرمی متمایز برای وزن مولکولی یکسان الیگومرها نشان میدهد که واکنشهای ایزومر شدن در میان محصولات واسطه کربونیزاسیون رخ میدهد. در حالت کلی، Lewis واکنشهای پیش رو را به عنوان مهمترین واکنشهای شیمیایی حین کربونیزاسیون ترکیبات آروماتیک مطرح ميكند.
- شکستن پیوندهای C-C و C-H برای تشکیل رادیکالهای آزاد واکنشپذیر
- بازآرایی مولکولی واسطه
- پلیمریزاسیون حرارتی
- پلیمریزاسیون تراکمپذیری آروماتیکها
- حذف زنجیرهای کناری و هیدروژن در آروماتیکهای مرحله قبل برای تشکیل کک جامد
تشکیل حرارتی PAHها از آروماتیکهای ساده شامل دو تغییر شیمیایی مهم در ساختار میشود چرا که ایجاد شبکه 6 ضلعی بزرگتر مورد توجه است. اولین تغییر پلیمریزاسیون حرارتی است که برای آن آروماتیکهای اولیه صفحهای و مهمتر از آن مولکولهای واسطه صفحهای برای تشکیل مزوژنها و در مرحله بعد تولید کربنهایی با توانایی بالای گرافیته شدن، ضروری هستند.
تغییر مهم دیگر ایزومر شدن حرارتی مولکولهای واسطه است. یک مثال این است که یک حلقه ناپایدار 5 عضوی به یک سیستم پایدارتر 6 عضوی تبدیل میشود. این واکنش ایزومر شدن میتواند علت دشواری صحبت در خصوص ارتباط بین ساختار اولیه و میزان گرافیته شدن کربنهای نهایی را توجیه کند.
همچنین تأیید شده است که اولین واکنش در فاز مایع کربونیزاسیون تشکیل رادیکالهای آزاد است. دو نوع رادیکال آزاد میتواند از هیدروکربنهای آروماتیک تولید شود: σ-radical (رادیکال فنیل) یا π-radical (رادیکال بنزیل).
الکترون جفت نشده رادیکال فنیل که ثابت قرار گرفته، بسیار ناپایدار است. در مقابل، رادیکال جفت نشده رادیکال بنزیل از طریق پیوندی قوی (همپوشانی بین پیوند سیگما و اوربیتال خالی) در ساختار آروماتیک محل ثابتی ندارد پس این رادیکال به شدت پایدارتر است.
واکنشپذیری مواد اولیه تأثیر بهسزایی بر راحتی شروع فرآیند رادیکال آزاد دارند. برای بررسی شرایط آغاز واکنش به پارامترهایی نیاز داریم که به نوعی مدلسازی شروع واکنش را بر عهده گیرند. اندیس والانس آزاد، جرم حجمي اسپینهای جفت نشده، ممانعت فضایی و ویژگیهای ترموشیمیایی پارامترهایی هستند که واکنشپذیری حرارتی یک هیدروکربن را مشخص میکنند. به علاوه اطلاعات سینتیک به دست آمده از آزمایشهای کربونیزاسیون نیز میتواند برای مقایسه واکنشپذیری حرارتی هیدروکربنها بهکار رود.
تفاوت در واکنشپذیری حرارتی میتواند تأثیر مهمی در توسعه مزوفاز داشته باشد. برای مثال در کربونیزاسیون آروماتیکهای سه حلقه آنتراسن و فنانترین، آروماتیک خطی اول کربن پیش ماده به شدت گرافیتپذیر تولید میكند در حالی که متناظر زاویهدار آن کربنی با گرافیتپذیری پایینتر ارائه میكند. اطلاعات سینتیکی نشان میدهند که انرژی اکیتیواسیون برای پیرولیز آنتراسن، 3/2 آن برای فنانترین است.
واکنشپذیری ساختار به شیوه قرارگیری الکترونها در پیوندهای آروماتیک PAH بستگی دارد. میتوان این را در تفاوت میان پیوندهای π آنتراسن و فنانترین مشاهده کرد. در محلهای 9 و 10 (که بیشترین میزان والانس آزاد را دارند) در آنتراسن به دلیل قرار گرفتن قطری در ساختار مولکول، واکنشپذیری بیشتری دارند.
برای فنانترین اما این محلها میزان والانس آزاد پایینی دارند به علاوه در یک سمت از مولکول نیز قرار دارند. به دلیل تفاوت در واکنشپذیری و محل سایتهای فعال در مولکولها، آنتراسن در دماهای پایینتر و با آرامی بیشتر کربونیزه و اولیگومریزه میشود. این اتفاق زمان طولانیتری را برای ماندن در فاز مایع و در نتیجه توسعه مزوفاز فراهم میكند.
در شکل زیر، اندیسهای والانس آزاد برای نقاط مختلف در آنتراسن و فنانترین را میبینید.
کروماتوگرافی مواد قیر مانند برای مرتبط کردن رفتار کربونیزاسیون با گروههای شیمیایی و ترکیب آنها به کار میرود. تحقیقات نشان داده است که میزان کسر ترکیبات آلیفاتیک یا ترکیبات قطبی با میزان بالاتر،واکنشپذیری خوراک را نشان میدهد. به علاوه آروماتیکهای سنگین، میزان واکنشپذیری بالاتری نشان میدهند.
بررسیهای دقیق مولکولی ترکیبات بر روی خوراک ککسوزنی، تأثیر آن بر توسعه مزوفاز را نشان میدهد. در تحقیقات گذشته ترکیبات آروماتیک تا 5 حلقه و ترکیبات آلیفاتیک دارای 30 اتم در ساختار decant oil توسط GC/MS شناسایی شدهاند. به علاوه بیشتر ترکیبات آروماتیک به شکل ترکیبات دارای پلی متیل هستند.
همچنین شیوه قرارگیری سیستم حلقههای آروماتیک و درجه آلکیلهای جانشین شده نیز بر توسعه مزوفاز مؤثر بوده است. هرچه قدر نسبت ترکیبات سه حلقه آلکیلدار بیشتر باشد (مانند فنانترین) مانع یکسری از واکنشهای انتخابی کوپلی میشود در حالی که ترکیبات 4 حلقه مانند پایرن میتواند رشد مزوفاز را تقویت کند. میزان بالای آلکانهای نرمال باعث افزایش میزان واکنشپذیری خوراک و تمایل به پاکسازی هیدروژن از فاز مایع و در نتیجه پایداری آلکانهای رادیکال کوچک میشود. به لحاظ بافت بصری کک نهایی، میزان بالای پایرن و کراسن در خوراک باعث تولید ککسوزنی باکیفیت بالا میشود.
مشخصه یابی GC/MS خوراک ککسازی محدودیتهای ذاتی خود را دارد. بخش عمدهای از هیدروکربنهای سنگین در فاز مایع قابلیت مشخصه یابی با این روش را ندارد. محدودیت از اینجا ناشی میشود که این روش جرم مولکولی پایینی را اندازهگیری میكند. ستونهای GC به طور معمول محدود به مقداری بالاتر از 300 واحد جرم اتمی میشود. ستونها میتوانند با افزایش دما تا 400 درجه سانتیگراد این میزان را تا 100 واحد جرم اتمی افزایش دهند؛ اما در دمای بالا امکان شکست حرارتی و کک شدن مولکولهای واکنشپذیر در ستونها وجود دارد.
بنابراین اطلاعات مربوط به دما بالای GC/MS میتواند به طور کافی در مورد مولکولهای بزرگ صحبت کند. در پژوهش قبلی آروماتیکهای 5 حلقه مورد بررسی قرار گرفتند و بخش کوچکی از نفت دوغاب (20-10درصد) مطالعه نشدند. ترکیبات سنگین میتوانند تأثیر مهمتری در مراحل اولیه کربونیزاسیون ایفا کنند.
چندین روش جایگزین روشهای طیفنگاری جرمی برای تعیین توزیع جرم مولکولی در خوراکهای سنگین وجود دارد. این روشها الگوی یونیزاسیون نرم را بهکار میبرند تا به نسبت مقادیر بالاتری از یونهای مولکولی بدون قطعه قطعه شدن مولکولهای نمونه تولید کنند.
FD/MS آنالیت (مایع یا جامد) را در یک میدان الکترومغناطیسی قوی یونیزه میكند. این تکنیک برای تعیین توزیع مولکولی محصولات سنتز شده از قیرهای مزوفاز بکار میرود.
LD/MS یک روش یونیزاسیون نرم جدید برای آنالیزهای غیرمخرب است. مهمترین مزیت LD/MS نسبت به FD/MS در راحتتر بودن آن است چرا که به ندرت قطعه قطعه شدن یونهای مولکولی تک باره را نشان میدهد.
MALDI-TOF-MS نیز روشی است که در آن سرعت بالاتر یونیزاسیون آنالیت از طریق جذب اشعه لیزر جهت بخار شدن نمونه به فاز گاز فراهم میشود.
MALDI-TOF-MS به طور گسترده در آنالیز پلیمرهای زیستی و سنتزی بهکار میرود؛ اما کاربرد آن برای نفت سنگین و قیر قطران زغال سنگ محدود است. امروزه بیشتر تحقیقات MALDI برای هیدروکربنهای سنگین خوراک برای آنالیز توزیع جرم مولکولی یک قیر قطران استاندارد و کسرهای حلال انجام میشود.
در طیفسنجی LD/MS نمونه مونومرها، دیمرها، تریمرها و تترامرها در ساختار مزوفاز نشان داده شده است. طیفسنجی جرمی یونیزاسیون نرم به طور کلی تصویر کاملی از توزیع مولکولی نمونه را ارائه میدهد. اما این روش به تنهایی نمیتواند اطلاعات ساختاری ارائه کند. تکنیکهای آنالیز تکمیلی لازم است که دیگر اطلاعات به دست آیند.
HPLC معمولترین روش مشخصهیابی مولکولی است. ترکیباتی از PAH که به صورت حرارتی مقاوم هستند به سادگی آنالیز میشوند چرا که در معرض گرمای زیاد قرار ندارند. PAHهایی که وزن مولکولی بالایی دارند نیز میتوانند آنالیز شوند زیرا مواد فرار اهمیتی در شناسایی نوری ندارد.
میزان بازدهی بالای کروماتوگرافی که از طریق GC مویرگی فراهم میشود، در مورد LCهای مرسوم در دسترس نیست. بنابراین پیکهای کروماتوگرافی LC بیشتر شامل ترکیبات حل نشده هستند. در نتیجه کنترل ترکیب فازهای ساکن و در حالی که تغییر (ستون آنالیز و حلال) روشهای شناسایی مانند طیفسنجی جرمی برای بررسیهای بیشتر ضروری است.
یکی از مشکلات کاربرد تکنیک LC\MS این است که این روش میزان کافی یونیزاسیون برای ترکیبات جایگزین شده PAH فراهم نمیكند چرا که این ترکیبات میزان پایداری حرارتی بالا و قطبیت پایینی دارند. برای شناسایی ایزومرهای بزرگ PAH یونهای قطعه قطعه شده بزرگ مورد نیاز است تا اطلاعات مناسبی به دست آید.
MS/MS برای این هدف مناسبتر است. این تکنیک از دو شناساگر MS سری استفاده ميكند: اولی یونهای مولکولی پایدار را شناسایی و دومی همان یونهای مولکولی را به اندازههای مفید یونیزه میكند. بنابراین با ترکیب اطلاعات این دو منبع از طیف جرمی، تشخیص ترکیبات PAH در نمونه آسان میشود.
منبع: برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترود گرافیتی