کاهش اتمهای ساختاری روی کیفیت ککسوزنی چه تاثیری دارد؟
تولید کک سوزنی با کیفیت کار سادهای نیست، زیرا کنترل چندین پارامتر برای فرآیند تولید لازم است.
ککسوزنی یک ماده بسیار مهم برای تولید الکترود گرافیتی است. بیشتر از روش کک سازی تاخیری یا بستر فعال برای تولید کک سوزنی استفاده میشود.
تولید ککسوزنی باکیفیت خوب ساده نیست، زیرا کنترل چندین پارامتر برای کنترل فرآیند تولید لازم است. به عبارت دیگر یک فرآیند کنترلی چندین پارامتری است و عوامل مختلفی بر خوراک مطلوب تاثیرگذار است که یکی از این عوامل اتمهای ساختاری است.
ریزساختار ککسوزنی
ککسوزنی ریزساختاری متشکل از حوزههای جریان نازک و بلند دارد. این مورفولوژی به طور کلی ناشی از تولید گازهای هیدروکربنی در حین فرآیند شکست و آزادسازی آن در جهت عمودی است.
برحسب ترکیب شیمیایی خوراک، مورفولوژی ریزساختار ککسوزنی میتواند دارای طولها يا عرضهای متفاوت باشد. مورفولوژی حوزههای جریان با بررسی مسیر فرار گازها مشاهده میشود و ممکن است به طور مستقیم یا منحنی باشد. خوراکهایی که ککهای سوزنی باکیفیت پایین تولید میکنند مانند قیر اتیلن، اغلب بازده کک سازی پایینی دارند و ریزساختار آنها ترکیبی از مدلهای مختلف ریزساختاری از موزاییکهای متوسط تا درشت است. ککهای سبز با بازده ککسازی پایین نیز معمولا با تولید مورفولوژیهای با تخلخل بالا شناخته میشود.
تأثیر اتمهای ساختاری روی کیفیت ککسوزنی
اتمهای ساختاری موجود در ماده اولیه مورد استفاده میتواند در فرآیند کربونیزاسیون و در نتیجه ریزساختار نهایی کک حاصله تأثیر بگذارند.
بهترین ماده آروماتیک برای استفاده به عنوان پیش ماده جهت تولید ککسوزنی با بیشترین درجه ناهمسانگردی، مولکول نفتالن و متیل نفتالن هستند؛ اما این دو ماده به دلیل گران بودن و منابع محدود نمیتوانند پاسخگوی نیاز زیاد به محصول کک سوزنی باشند. بنابراین استفاده از سایر مواد هم ضروری بهنظر میرسد.
منابع اصلی برای تولید ککسوزنی دو دسته اصلی محصولات نفتی و محصولات حاصل از قطران زغالسنگ هستند. در این دو دسته از مواد اولیه نیز وجود این اتمهای ساختاری امری اجتنابناپذیر است.
اولین گروه اتمهای ساختاری، اکسیژن است که در فرآیند تولید ماده اولیه تولید کک، گروههای هیدروکسیل حذف میشود که این امر موجب کاهش درصد این عنصر در خوراک ماده اولیه میشود. در پژوهشی که روی تولید پسماندهای سنگین با عمل گاززایی در دمای کم زغال انجام شده، مشاهده شده است که به دلیل کم بودن دما، گروههای آلکیل حذف نشدهاند و در نتیجه میزان اکسیژن از میزان متعارف آن که حدود 1 درصد است، بیشتر شده و تا 5 درصد نیز افزایش یافته است.
البته این امر خیلی متداول نیست و اکثرا به دلیل دمای تولیدی قیر قطران، گروههای هیدروکسیل و آلدهید که منبع وجود اکسیژن در ساختار هستند، از بین میروند. البته مطالعات بنیادینی که روی اثر اکسیژن انجام شده است، نشان دهنده وجود فوران و سومارین در پیش ماده است. گروههای عاملی اکسیژندار در سیستم خوراک اولیه از مواد فنولیک، هیدروکسید نفتالن، فتالیک آنهیدرید و کربوکسیلیک اسید با دو یا چهار حلقه آروماتیک تشکیل شده است.
طبق بررسیهای انجام شده، وجود گروههای هیدروکسید متصل به حلقههای آروماتیک باعث به وجود آمدن ریزساختار همسانگرد میشود. وجود این گروههای هیدروکسید باعث به وجود آمدن اتر میشود که به دلیل عدم صفحهای بودن مولکول حاصله، امکان انباشته شدن مولکولها و ایجاد صفحات گرافن را سلب میکند. این اتفاق موجب کاهش تحرک مولکولها و افزایش گرانروی مزوفاز و در نتیجه ساختار موزاییکی با ریزساختار همسانگرد میشود.
دومین گروه از اتمهای ساختاری، اتمهای گوگرد هستند. ترکیبات اصلی حاوی گوگرد را میتوان به دستههای زیر تقسیمبندی کرد: تیوفنهای چند حلقهای، بنزوتیوفنها و دی بنزوتیوفنها.
با بررسیهای دقیقتر نشان داده شده است که گروههای اصلی غیر قطبی حاوی گوگرد آلکیل بنزوتیوفن، بنزونفتا تیوفن و فنانتروتیوفن هستند. این گروههای سولفهیدرال، در فرآیند کربونیزاسیون، با کربن آروماتیک گروه خود و یا آروماتیک مجاور واکنش داده و هندسه صفحهای مولکول حاصله را از بین میبرد و عیوب سه بعدی در ساختار گرافیت ایجاد میکند که در نهایت به ساختار همسانگرد موزاییک ختم میشود.
در مورد میزان گوگرد موجود در خوراک نیز مطالعاتی انجام شده است به این صورت که وجود تا 1 درصد گوگرد در خوراک (با مناسب بودن سایر پارامترها) به تولید ککسوزنی با گوگرد 8/0 درصد ختم شده است.
بر اساس این پژوهش، ترکیبات سنگین گوگرددار باید در فرآیند گوگردزدایی با هیدروژن، تصفیه شوند ولی برای مولکولهای سبک نیاز به این کار نیست چرا که این مولکولها در فرآیند ککسازی تأخیری از بین میروند. درمورد خوراک حاصله از نفت خام به دلیل ماهیت ترش آنها، فرآیند گوگرد زدایی با هیدروژن برای کاهش گوگرد تا حدود 8/0-27/1 درصد انجام میشود.
دسته بعدی ترکیبات موجود در خوراک فرآیند کک سازی، آسفالتین است. آسفالتین گروهی از مولکولهای پلی آروماتیک سنگین است که بین 3 تا 4 درصد اتم ساختاری دارد که این ماده در کوئینولین حل میشود.
بنابراین به عنوان یک ماده جامد نمیتوان آن را در نظر گرفت. این ماده در حلالهای آلیفاتیکی حل نمیشود ولی در حلالهای آروماتیکی نظیر تولوئن حل میشود. آسفالتین با اینکه دارای تعداد حلقههای آروماتیک بالایی است، به دلیل ساختار غیر مسطح مولکول با واکنشپذیری بالا باعث از بین رفتن خواص کک و همسانگردی ساختار میشود.
آسفالتین اثرات مختلف در تشکیل و توسعه مزوفاز دارد این ماده به دلیل واکنشپذیری بالایی که دارد، باعث تسریع فرآیند کربونیزاسیون میشود. همچنین این ماده باعث افزایش ساختار موزاییکی در سیستم و در نتیجه باعث افزایش CTE میشود. فرآیندهای مختلفی باعث کاهش آسفالتین شده که از جمله آنها میتوان به هیدروژنه کردن توسط شکستن کاتالیستی، جداسازی با حلال و فرآیند با هیدروژن اشاره کرد.
منبع: برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترود گرافیتی
1 دیدگاه