چگونگی تولید ککسوزنی با قطران
قیر قطران یکی از خوراکهای مرسوم برای تولید کک سوزنی است. تولید کک سوزنی مورد نیاز با سرمایه ۳میلیون دلاری با همکاری پالایشگاههای قطران طی چهار سال قابل اجراست.
قیر قطران یکی از خوراکهای مرسوم برای تولید ککسوزنی است. تولید ککسوزنی مورد نیاز با سرمایه ۳ میلیون دلاری با همکاری پالایشگاههای قطران طی چهار سال قابل اجراست. رایزنیهایی با برخی کشورهای دارای قطران انجام شده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که امکان واردات این ماده به داخل کشور وجود دارد.
استفاده از قطران موجود در کشور برای تولید کک سوزنی
دو شرکت پالایش قطران اصفهان و زرند به منظور تولید فرآوردههای حاصل از زغال سنگ ساخته شدهاند. در حال حاضر شرکت پالایش قطران اصفهان 100 هزار تن در سال تولید دارد؛ اما بیشتر حجم تولید آن دارای مشتری است و مقدار کمی قابلیت خرید دارد به صورتی که حدود 3 تا 5 هزار تن ککسوزنی میتوان تولید کرد.
شرکت قطران زرند به دلیل نداشتن زغال سنگ مطلوب، تعطیل است. این شرکت که متعلق به هلدینگ میدکو است دارای تجهیزات و امکانات زیادی برای تولید کک بوده و میتوان از ظرفیت این واحد استفاده کرد. با توجه به مسیر توسعه فناوری که در کشورهای صاحب فناوری بررسی شده است، ابتدا این کشورها، در آزمایشگاه کک سوزنی تولید کردهاند. پس از بررسی و تأیید کک تولید شده توسط مراجع ذیصلاح (انسیتو کربن سوئیس) خوراک شناسایی شده در پایلوت ککسازی تأخیری تست شده و در پایلوت کک ساخته میشود. بعد از تأیید این مرحله، طراحی و مهندسی با استفاده از اطلاعات استخراج شده از پایلوت انجام میگیرد.
قیر قطران زغالسنگ
یک فرآورده سنگین که از سوزاندن ناقص زغالسنگ در کورههای ککسازی بدست میآیدقیر قطران زغالسنگ است. این محصول در مقایسه با تهماندههای نفتی، چگالی و نیتروژن بالاتر و گوگرد پایینتری دارد. میزان اکسیژن، بسته به شرایط کوره تغییر میکند ولی به طور معمول بین 1 تا 2 درصد است. میزان کربن آروماتیک باید بین 93-96 درصد باشد و میانگین وزن مولکولی 200-2000 واحد جرم اتمی است.
این ماده از ترکیبات شیمیایی پیچیدهای تشکیل شده است. برای سهولت شناسایی، آنها را به سه گروه اصلی β ،α و ϒتقسیم میکنند. اهمیت این گروهها به این دلیل است که هر یک نقش عمدهای در ایجاد ساختار کربنی در فرآیند کربنی کردن قیر دارند. همچنین نقش این گروهها در خواص فیزیکی و شیمیایی قیر و در نهایت خواص گرافیت، مورد توجه قرار میگیرد زیرا اثر ناشی از این ترکیبات به گرافیت منتقل میشوند.
گروههای اصلی ترکیبات موجود در قیر به شرح زیر است:
- α: به مواد نامحلول در کینولین، آلفا رزین گفته میشود. ساختار کینولین در شکل زیر (الف) ساختار کینولین، (ب) ساختار تولوئن آمده است.
- β: به موادی گفته میشود که در کینولین محلول هستند؛ اما در تولوئن حل نمیشوند.
- ϒ: موادی که هم در کینولین و هم در تولوئن محلول هستند، گاما رزین نامیده میشوند.
همچنین هرکدام از موارد فوق گستره وسیعی از مواد را شامل میشوند و به چند ماده محدود نیستند.
به دلیل اینکه آلفا-رزینها در کینولین نامحلول هستند، به آنها quinoline Insolubles نیز گفته میشود و به طور کوتاه شده QI نوشته میشود. یکی از چالشهای مهم که در مواجهه با تولید ککسوزنی از قیر قطران زغالسنگ وجود دارد، حضور QI است. مواد غیر محلول در کینولین با ایجاد یک انسداد سه بعدی به موازات مولکولهای مزوژن ککهای با CTE بالاتر تولید میکند.
زغالهای با کیفیت پایین در دماهای پایینتر میتوانند قیرهایی با تعداد زیادی از آلکیلها تولید کنند. این آلکیلها در پیوند با حلقه آروماتیکی این طور عمل میکنند که همراه با میزان اکسیژن بالاتر و سرعت واکنشپذیری بالاتر در حین کربونیزاسیون، ککهایی با کیفیت پایینتر تولید میشود. در مقابل، قیرهای تولید شده در دماهای بالاتر میتواند مولکولهای آروماتیک با پایداری بالا تولید کند که منجر به گازهای کمتر حین کربونیزاسیون میشود و بر میزان تخلخل در مورفولوژی تأثیر میگذارد.
چالش دیگر در تولید ککسوزنی پایداری نیتروژنهای ساختاری در زمینه کک است. در حین گرافیته شدن برای تولید الکترود، نیتروژن آزاد میشود و باعث پف کردن الکترودها میگردد. ممانعت کنندههای به کار برده شده برای کاهش این اتفاق آهن سولفات، ترکیبات بور و نمکهای سدیم است.
از منظر بازار، قطران زغالسنگ هم به عنوان بایندر و هم به عنوان تلقیح کننده به الکترود که تنها ماده مناسب برای این کار است، استفاده میشود. به علاوه در فرآیند شکستن به دلیل پایداری آروماتیک، کمتر مورد نظر قرار گرفته است. همچنین استفاده گسترده قیر قطران و اندازه بازار بایندر چالشی برای استفاده از آن به عنوان خوراک ککسوزنی به وجود آورده است.
منبع: برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترود گرافیتی