تأثیر آروماتیسیته روی کیفیت ککسوزنی
روند کار در کورههای فولادی قوسالکتریکی برای تولید الکترود گرافیت به ککهای باکیفیت بالاتر احتیاج دارد. عوامل مختلفتی بر خوراک ککسوزنی مطلوب تاثیر میگذارند. یکی از این عوامل آروماتیسیته است.

ککسوزنی ماده مهمی برای الکترودهای گرافیت است. از ککتاخیری برای تولید ککسوزنی استفاده میشود. تولید ککسوزنی باکیفیت خوب ساده نیست، زیرا یک فرایند کنترل شده با چند پارامتر است. بهعلاوه، مهم است که مکانیسم مسئول، فرآیند کک شدن تاخیری، که شامل تشکیل مزوفاز و بازآرایی تک محوری است، باشد.
رشد مزوفاز حین کربونیزاسیون خوراک به طور اساسی به ویژگیهای شیمیایی اجزای خوراک بستگی دارد. واکنشپذیری در این مرحله به آروماتیسیته، تعداد زنجیرهای آلکیل و تعداد حلقههای نفتنیک بستگی دارد.
این معیارها در تناظر با موارد ذکر شده به نوعی پایداری حرارتی، واکنشپذیری برای آغاز فرآیند رادیکال آزاد و امکان پایداری از طریق انتقال هیدروژن هستند؛ بنابراین، عوامل مختلفتی بر خوراک مطلوب تاثیر میگذارند. یکی از این عوامل آروماتیسیته است.
ترکیب مولکولی خوراک بیشترین تأثیر را بر کیفیت کک به عنوان ماده اولیه الکترود دارد. همچنین میزان آروماتیک خوراک، نشانگر مناسبی برای پیشبینی ساختار ناهمسانگرد ککسوزنی است. با این وجود تنها میزان آروماتیسیته که با روش NMR و یا FTIRتوسط Aromatic Index تعیین میشود، کافی نیست و باید تنوع مولکولهای آروماتیک را مورد توجه قرار داد.
آروماتیسیته چه تاثیری روی کیفیت ککسوزنی دارد؟
برای بررسیها از تست HPLC با فتودیود PDAکوپل شده با LDMS استفاده میشود. بررسیها درباره، FCCDO نشان میدهد اکثر ترکیبات موجود در قیر، مشتمل بر PAH های سه تا (phenanthrene, pyrene, chrysene, perylene, benzopyrene, benzoperylene) شش حلقهای هستند.
با بررسی تأثیر آروماتیسیته روی چگالی ساختار Flowو CTE با استفاده از بمب لولها، نتایج مختلفی حاصل شدهاند. با وجود آروماتیسیته 71 درصد بیشترین میزان ساختار flowتشکیل شد. با استفاده از ماده LSVR که حدود 44 تا 52 درصد آروماتیسیته دارد، CTE بیشتری به دست میآید که دلیل آن ساختار با جهتگیریهای تصادفی بوده است که نسبت به ساختارflow جهتگیری کمتری دارد. وجود آسفالتین باعث ایجاد ساختار ایزوتروپ میشود که CTE این ماده در مقایسه با مواد اولیه با آسفالتین کمتر حدود 10 برابر بیشتر است. طبق مطالعات انجام شده (مثلا توسط سشاردی در سال 1982) افزایش درصد آروماتیسیته پیشماده ککسوزنی که توسط آنالیز FTIR انجام میشود، باعث بیشتر شدن ناهمسانگردی ساختار و در نتیجه کاهش CTEمیشود.
دلیل وجود آروماتیسیته بالا و گونههای هیدروژن دهنده این است که این مواد رادیکالهای تولید شده در مراحل میانی کربونیزاسیون را گرفته و از اتصال عرضی PAH ها جلوگیری کرده که این امر موجب افزایش مدت زمان مایع بودن مزوفاز شده که باعث رشد بیشتر مزوفاز و انعقاد این کرات شده و ناهمسانگردی سیستم را بیشتر میکند.
بر اساس گزارشها، پیشماده بهینه برای تولید مزوفاز ناهمسانگرد، وجود نفتالن و متیل نفتالن است که به دلیل وجود دو حلقه آروماتیک و گروه آلکیل، امکان ایجاد پل با سایر آروماتیکها را دارد. همچنین مزیت دیگر این مولکولها، فراوانی نسبتا زیاد گونههای هیدروژندهنده (هیدروژنهای متصل به حلقه) است. در مطالعات انجام شده، فرآیند کربونیزاسیون، از اتصال حلقهها به هم و ایجاد حلقههای به هم چسبیده تشکیل میشود.
مرحله آغازین فرآیند کربونیزاسیون مشتمل است بر جدا شدن هیدروژن متصل به حلقهها و جدا شدن پیوند C-Hگروه آلکیل متصل به حلقه. این مرحله باعث ایجاد پیوندهای آریل-آریل میشود. ادامه این فرآیند موجب جدا شدن هیدروژنهای متصل به صفحه گرافن میشود. ادامه این فرآیند و جدا شدن هیدروژنهای متصل به حلقه باعث به وجود آمدن اولین پیش مادههای صفحه گرافن میشود. این صفحه گرافن به عنوان سلول واحد سازنده ساختار گرافیت است. توسعه مزوفاز و اتصال آنها به هم و افزایش ناهمسانگردی ساختار زمانی است که مولکولهای صفحهای آروماتیک به جرم مولکولی 400 تا 3000 واحد جرم مولکولی برسد.
منبع:
برگرفته از کتاب جامع از نفت تا گرفت؛ مسئله الکترود گرافیتی